De familieraad van Altrecht (in samenwerking met Lister) biedt jou 2 kaarten aan voor de voorstelling ‘Zeikwijf in (Mantel)Zorgland'.
Deze voorstelling is in plaats van het jaarlijkse symposium (2023) van de familieraad (en is door ziekte verzet van donderdagavond 23 november 2023 naar 15 februari 2024.)


Per mantelzorger heb je de mogelijkheid om 1 of 2 kaarten te bestellen. Neem dus gezellig een vriend of vriendin mee.

De voorstelling is écht wat voor jou, als...

… je (mantel)zorger, vriend of vriendin van de mantelzorger of zorgprofessional bent.
… je graag meer (h)erkenning wilt in het zorgen voor een familielid, vriend of kennis.
… je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat en het lastig vindt om hulp te vragen.
… je wel wat meer handvatten kan gebruiken om beter voor jezelf te zorgen.
… je geen mantelzorger bent, maar het fijn vindt om er meer over te weten. 


Voorstelling Zeikwijf in Mantelzorgland
Geniet van de voorstelling van Pauline Redlich. Een theatershow vol oprechte verhalen, hilarische anekdotes, taboes, (h)erkking en zelfspot, speciaal voor (mantel)zorgers, zorgouders, naasten en zorgprofessionals.
 
Theater surprise show Zeikwijf in (Mantel)zorgland is een unieke voorstelling over een moeder van een zorgintensief kind die balanceert tussen overleven en verdrinken, zorgen en zeiken.

Maak kennis met mediator, zelfzorgcoach, theatermaker en zorgmoeder Pauline Redlich en haar bijzondere project: “Geen mantelzorg zonder goede zelfzorg!”



Mijn naam is Pauline Redlich en ik presenteer het Mantelzorgtheater!
Ik heb achttien jaar intensief voor onze zoon Thom gezorgd. Intensief zorgen voor iemand die je zo dierbaar is, in combinatie met het verzamelen van voldoende inkomen, het runnen van een huishouden en het onderhouden van sociale contacten is een hele klus. En dat gaat je (zeker op de lange duur) niet in de koude kleren zitten.

Ik leerde om hulp te vragen, op te komen voor ons gezin en ontdekte dat ik een (mantel)zorgmoeder ben. Dat vond ik in het begin best raar, omdat ik mezelf daar niet in herkende. Ja, oké, ons kind heeft extra zorg nodig, maar ik hou van hem en dus doe ik dat 'gewoon'. Ik kwam er achter dat dat niet zo gewoon is...



Ons verhaal
Thom heeft autisme en ADHD in combinatie met een laag IQ. Hij woont sinds 2,5 jaar met 24-uurs zorg in een zorginstelling. Toen hij 1,5 jaar oud was, begon de eenzame zoektocht, omdat met name ik mij zorgen maakte over zijn ontwikkeling. Door de huisarts werd ik weggestuurd als overbezorgde moeder.

Al die jaren heb ik niet in loondienst kunnen werken, omdat het zorgen voor Thom mij vrijwel volledig opslokte en we zoveel afspraken hadden met dokters en hulpverleners. Ik reed bijna 10.000 kilometer per jaar! Zodoende werkte ik als zelfstandig ondernemer (voornamelijk 's avonds en in het weekend), onder andere als mediator, eigen kracht coördinator en evenementen-organisator.

De laatste jaren dat Thom thuis woonde voordat hij naar de zorginstelling ging, werkte ik als media-adviseur en correspondent bij een plaatselijke uitgeverij. Mijn man mocht, na een hartoperatie, een jaar niet werken en ging om te re-integreren een aantal jaren studeren. In december 2019 startte ik als zzp-er met mijn eigen tekstbureau en sindsdien help ik andere ondernemers met hun zichtbaarheid.
 
Ik verlangde er steeds meer naar om zelf zichtbaar te worden en mijn eigen verhalen te vertellen. Na een aantal cursussen in spreken op het podium om met humor en zelfspot een moeilijk onderwerp te kunnen bespreken, huurde ik het theater af en beleefde op 24 juni 2022 de première van mijn eigen theatershow Zeikwijf, waar ook mijn man en kinderen bij aanwezig waren. Daarmee ben ik diepgelukkig.

In de vier maanden die volgden speelde ik de show nog vijf keer en werd genomineerd voor de Shakingtree Award 2022. Een jaarlijkse prijs van het Ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport voor mensen die op een positieve manier de zorg opschudden en belangrijke onderwerpen bespreekbaar maken.

De voorstelling speelt zich af in mijn chaotische woonkamer, in de zandbak en tijdens mijn 12,5-jarig huwelijksfeest. Daar deel ik mijn diepste verlangens, angsten en verdriet. Het is een bijzondere voorstelling die voor veel (h)erkenning en inzicht zorgt. (Mantel)zorgers krijgen een liefdevolle schop onder hun kont om beter voor zichzelf te zorgen, voor zorgverleners om beter te luisteren en samen te werken en voor familie en vrienden om meer begrip te hebben en closer te kunnen zijn.




Bekijk hier de nominatie voor de Shakingtree Award 2022



Dit is hoe anderen de show hebben ervaren
 

"Ja,ik was er bij! Heb genoten. Een bijzondere manier om de herkenbaarheid van dagelijkse dingen waar we als mantelzorgers mee te maken hebben, als ook tips en info te verwerken in je voorstelling."
Jessie Lois


"Wij vonden het een prima show, alleen vond ik dat de man meer in het verhaal meegenomen moet worden want die is er ook dag en nacht mee bezig ook op zijn werk waarmee ik zeggen wil als we elkaar niet hadden gehad en geholpen hadden we daar niet gezeten."
Jan uit didam


"Weet je hoe fijn het is voor ons, ouders van gehandicapte kinderen, dat er zo'n theater voorstelling is helemaal speciaal voor ons. En niet alleen voor ons, maar voor iedereen! Want iedereen zou dit moeten zien! Waar we ons begrepen voelen en alles zo herkenbaar is! Dat is toch goud! Dat is ontzettend waardevol! Dankjewel daarvoor en ga alsjeblieft zo door."
Daisy


"Ik heb genoten! Van het verhaal van Pauline, hoe stoer en creatief het is dat zij letterlijk een podium kiest om de omgeving van mensen en hun zieke naaste(n) op te schudden. Het verhaal van Pauline is belangrijk om te vertellen en te delen. Het inhoudelijke verhaal maar vooral haar inzichten en haar perspectief is essentieel om te delen. Pauline doet dat op een bijzonder creatieve manier en dat komt binnen! Chapeau Pauline!"
Marjo Brouns



Praktische informatie
De voorstelling vindt plaats op donderdagavond 15 februari 2024 in de Kapel Altrecht, Gedachtegang 2 in Zeist.

Inloop om 18.30 uur, (aanvang: 19.00 uur) en einde voorstelling circa 22.00 uur, inclusief een half uur pauze. Na afloop is er nog even gelegenheid om na te praten met elkaar en met Pauline.

Jontvangt binnen 48 uur een e-mail met daarin het elektronische toegangsbewijs.

Ben je verhinderd? 
Voor de gemaakte kosten wordt bij afmelding na 13 februari of toch niet deelnemen 10 euro per persoon in rekening gebracht. Je kunt dit voorkomen door andere mensen gebruik te laten maken van jouw toegangskaarten.

 Waar wacht je nog op? 
Ik zeg het je: "Als je tot hier gelezen hebt, dan wil je Zeikwijf zien :)"